عمل هیسترکتومی در شیراز
هیسترکتومی یا برداشتن رحم چیست؟
رحم، به عنوان یک ارگان مهم در سیستم تناسلی زنان، نقش بسیار مهمی ایفا میکند.
این ارگان، که شکلی شبیه به گلابی دارد، در وسط لگن قرار دارد و به عنوان محیطی برای رشد و تکامل جنین در طول بارداری عمل میکند. هر ماه، از طریق ریختن پوشش داخلی رحم، پدیده پریودی را تجربه میکنید.
رحم به وسیله لولههای رحمی یا فالوپ به تخمدانها وصل میشود و در قسمت پایین خود به دهانه رحم یا سرویکس ختم میشود. از طریق سرویکس، رحم به واژن وارد میشود.
با وجود اهمیت بزرگ این ارگان در فرآیندهای تولید مثل و نگهداری جنین، متاسفانه برخی بیماریها و شرایط حاد میتوانند نیاز به جراحی داشته باشند.
در مواردی که حیات بیمار در معرض خطر است و یا درمانهای دیگر موثر نیستند، جراح متخصص زنان ممکن است به برداشتن رحم یا انجام عمل هیسترکتومی نیاز داشته باشد.
این جراحی، که دومین جراحی بزرگ شایع در زنان ۴۰ تا ۵۰ ساله است و به منظور بهبود و نجات جان بیماران انجام میشود.
ما در این مقاله شما را با جزئیات بیشتر درباره عمل هیسترکتومی در شیراز و دلایلی که این جراحی انجام میشود، آشنا خواهیم کرد. برای دسترسی سریع به موضوعات مورد نظر، میتوانید از فهرست زیر استفاده کنید.
دسترسی سریع
دلیل انجام عمل هیسترکتومی
تقریباً ۱۰ درصد از جراحیهای هیسترکتومی و برداشتن رحم به دلیل موارد سرطانی یا مواردی است که با درمان های رابج قابل درمان نیستند و در حال گسترش هستند.
این انواع سرطان شامل سرطان دهانه رحم، سرطان تخمدان و سرطان لولههای فالوپ میشوند.
علاوه بر این، دلایل دیگری که موجب انجام هیسترکتومی میشوند، عبارتند از:
فیبروم: در مواردی که تودههای غیرسرطانی در رحم بسیار بزرگ شده و فشار آنها بر سایر اندامها افزایش مییابد.
توقف پریودی: برداشتن رحم در افرادی که به دلیل برخی بیماریها دچار پریود سنگین میشوند ؛ مانند فیبروم، اندومتریوز (رشد بافت لایه داخلی رحم (آندومتر) بر روی تخمدانها و لولههای فالوپ)، آدنومیوز (گسترش غیرطبیعی آندومتر به سمت دیواره عضلانی رحم) و هیپرپلازی آندومتر (ضخیم شدن غیرطبیعی آندومتر).
انسداد مثانه یا روده: معمولاً ناشی از بزرگ شدن رحم و فشار آن بر مثانه یا رودهها است.
دردهای لگنی: درد و التهاب لگن ناشی از بیماریهایی مانند اندومتریوز، فیبروم یا آدنومیوز.
افتادگی رحم: افتادگی رحم با درجات بالا و سقوط آن به واژن یا بیرون زدن از واژن.
جراحی برداشتن رحم در شیراز
سالانه بیش از ۶۰۰۰۰۰ عمل هیسترکتومی در ایالات متحده انجام میشود و شیراز نیز از نظر آمار عملیات برداشتن رحم بر جایگاه بالایی قرار دارد.
هیسترکتومی یک عمل جراحی گسترده و تهاجمی است که ممکن است باعث بروز عوارض جدی برای زنان شود.
این جراحی برای زنانی که هنوز به سن یائسگی نرسیدهاند، پایان دوره قاعدگی و باروری برای آنهاست.
انجام عمل جارحی هیسترکتومی تنها در این موارد ضروری است چزاکه جان بیمار در معرض خطر قرار دارد. این جراحی، بر اساس شرایط بیمار و تشخیص پزشک، با یکی از روشهای زیر انجام میشود:
هیسترکتومی ابدومینال یا شکمی:
در این روش، عمل جراحی با ایجاد یک برش 5 تا 7 سانتیمتری زیر شکم (به صورت عمودی یا افقی) انجام میشود. این روش معمولاً در موارد زیر استفاده میشود:
- نیاز به برداشتن تخمدانها و لولههای فالوپ.
- بزرگ شدن غیرطبیعی رحم.
- گسترش بیماری به حفره لگن (مانند آندومتریوز یا سرطان).
جراحی هیسترکتومی واژینال
در این نوع جراحی، که به عنوان هیسترکتومی واژینال شناخته میشود، رحم از طریق دهانه واژن خارج میشود. این روش عموماً برای درمان افتادگی رحم یا در مواردی که ترمیم واژن ضروری است، به کار گرفته میشود. در این جراحی، هیچ برشی در پوست بدن ایجاد نمیشود و بعد از عمل، بیمار اسکار نخواهد داشت.
هیسترکتومی با لاپاراسکوپی
روش جدیدتر هیسترکتومی، یعنی هیسترکتومی بوسیله لاپاراسکوپی، در آن رحم با استفاده از ایجاد چند برش کوچک روی شکم برداشته میشود.
در این روش، جراح از یک لاپاراسکوپ استفاده میکند که دارای یک لوله نازک و انعطاف پذیر مجهز به دوربین فیلمبرداری است.
با ایجاد برشهای ریز اطراف ناف، سایر تجهیزات جراحی وارد حفره شکمی میشوند و عمل برداشتن رحم انجام میشود. در انتها، رحم از طریق لوله لاپاراسکوپ یا واژن از بدن خارج میشود. این جراحی بدون ایجاد اسکار یا با حداقل ایجاد اسکار انجام میشود و جای برشها سریعتر بهبود مییابد.
بیشتر بخوانیم : لابیاپلاستی
مراقبتهای بعد از برداشتن رحم در شیراز
پس از ترخیص از بیمارستان و در طول دوره نقاهت، باید مراقبتهای لازم بعد از عمل هیسترکتومی را رعایت کنید تا عضلات و بافتهای شکم بهبود یابند. این مراقبتها شامل موارد زیر میشوند:
- تا حد ممکن، استراحت کنید و در زمان بهبودی از دیگران کمک بگیرید.
- در طول دو ماه اول، تا زمانی که بهبود یابید، از بلند کردن وزنهای سنگین یا انجام ورزشهای سنگین پرهیز کنید.
داروهای مسکن و آنتیبیوتیک تجویز شده را حتماً به موقع مصرف کنید. - محل برش را کاملاً خشک و تمیز نگه دارید تا از عفونتهای واژینالی جلوگیری کنید.
- در مدت ۶ تا ۸ هفته نخست، از روابط جنسی واژینال و مقعدی پرهیز کنید.
- به مرور از زمانی که بتوانید سرپا شوید، تلاش کنید که روزانه کمی در منزل قدم بزنید.
- به بدن خود زمان بدهید تا بهبود یابد و اگر دچار درد، خونریزی یا ترشحات غیرعادی پس از عمل شدهاید، سریعتر به پزشک یا بیمارستان مراجعه کرده و تحت درمان قرار بگیرید.
عوارض هیسترکتومی
ممکن است تا چهار هفته پس از عمل، در محل برش احساس درد، قرمزی، کبودی، تورم، بیحسی در پایین شکم، سوزش یا خارش داشته باشید. این عوارض اغلب عادی هستند و طی چهار تا شش هفته به طور کامل برطرف میشوند.
با این حال، در برخی از موارد، خانمها ممکن است عوارض غیرعادی دیگری تجربه کنند، از جمله:
- لختههای خون:
در برخی موارد، ممکن است خون لخته شود که نیاز به توجه و درمان دارد. - عفونت پس از عمل هیسترکتومی:
برخی افراد ممکن است بعد از عمل به عفونت دچار شوند که نیاز به مراقبت و درمان دارد. - خونریزی پس از هیسترکتومی:
اگر پس از جراحی خونریزی غیرعادی داشته باشید باید اقدامات درمانی لازم انجام شود. - آسیب به مجاری ادراری، مثانه، رکتوم یا سایر اندامهای لگنی موقع جراحی:
در بعضی موارد، ممکن است جراحی منجر به آسیب این اندامها شود که نیاز به مراقبت و درمان دارد. - احساس افسردگی به دلیل از دست دادن رحم و ایجاد اسکار در محل برش یا بخیهها:
افسردگی احتمالی که ناشی از از دست دادن رحم و اثرات جسمانی مخصوصاً اسکارهای محل عمل جراحی باشد.
نکته مهم
در بعضی مواقع ممکن است بیمار بدلایلی مثل بیماری قلبی و مشکلات مختلف امکان عمل جراحی وجود نداشته باشد.
در این حالت از زوش های مختلفی مثل iud و تزریقات دارو های مختلف که به صورت منظم باید انجام شوند استفاده میکنیم اما تضمینی در جواب دهی روش های غیر جراحی وجود ندارد.
این روش ها انجام میشود که از ریسک خطرات عمل جلوگیری شود اما اگر جوابدهی نداشته باشند بسته به شرابط بیمار مجبوریم عمل جراحی را انجام دهیم.